Zangles: ontwikkeling van je eigen stem, ontwikkeling met expressie

Iedereen kan leren zingen. Veel mensen zingen graag onder de douche of in de auto. Wij leren je beter zingen zodat de mensen om je heen het ook kunnen verdragen.

1. Leer goed te ademen

Dit is de belangrijkste tip als je wilt leren zingen. Zingen is een verlenging van praten en het gebeurt met lucht. Om goed te leren zingen moet je ademhalen in je buik.

Verplaats je adem dus van je borst naar je buik. Zorg dat je borst niet op en neer beweegt.

2. Sta rechtop

Ga rechtop staan met de ene voet net iets voor de andere. Zet je voeten op schouderbreedte. Hierdoor maximaliseer je je longcapaciteit en kun je beter zingen. Je kunt zo beter kracht zetten vanuit je buik en krachtiger zingen.

3. Doe altijd een warming-up

Warm, voor je gaat zingen, je stem eerst op door noten te zingen in verschillende octaven. Zoals het bekende ‘la la la la la la la la la’.

4. Laat de lucht stromen

Oefen met diep inademen en het geleidelijk laten wegstromen van de lucht. Het geleidelijk verdelen van je lucht is nodig om goed en beheerst te kunnen zingen.

Je kunt dit oefenen door eerst diep in te ademen, je vinger bij je lippen te houden, je lippen bijna tegen elkaar te houden en een ‘bbbbbbbb’ geluid te maken met je stem. Zodra je lippen stoppen met vibreren is de lucht op en moet je weer inademen.

5. Oefen met klinkers

Zing de klinkers (AH, OH, UU, ii, EE) op verschillende toonhoogtes. Wanneer je klinkers zingt houd je je kaak ontspannen en de tong naar voren.

Klinkers zijn belangrijk omdat die tijdens de zang de woorden vormen. Articuleer goed, zorg dat de tonen duidelijk zijn.

6. Zoek uit hoe hoog je kunt gaan

Als je problemen hebt met hoge of lage noten zoek dan uit hoe hoog of laag je noten kunt zingen. Zorg ervoor dat je noten zingt in octaven die prettig voelen.

Als je hoger zingt dat je stem aankan klinkt dat niet mooi. Hoge nummers kunnen ook lager worden gezongen. Handig is om een artiest te zoeken met hetzelfde stemgeluid als jij. Met deze liedjes kun je dan goed repeteren.

7. Ontwikkel je stemspieren

Indien je een zwakke stem hebt is dit vaak de oorzaak van zwakke spieren rondom je stembanden. Je kunt deze spieren trainen door elke dag 30 minuten te zingen. Hierdoor zal je stem sterker worden en zul je meer aankunnen.

Ook wanneer je van jezelf al een sterke stem hebt is dit belangrijk. Het beschermt je stem tegen blessures.

8. Neem jezelf elke maand op

Maak maandelijks een opname van je stem om te checken of je vooruitgang boekt. Zing op deze opnames steeds dezelfde nummers zodat je ze makkelijk kunt vergelijken. Kies een makkelijk nummer, een gemiddeld nummer en een moeilijk nummer. Zo kun je checken hoeveel je zang is verbeterd.

9. Wees realistisch in je verwachtingen

Wanneer je dagelijks minimaal 20 minuten oefent merk je binnen vier weken resultaat. Zorg dat je regelmatig oefent en wees realistisch.

Als je je 100% inzet kun je in drie maanden je stem compleet transformeren. Ben je echt serieus over leren zingen? Ga dan eens langs bij een zangcoach om je te laten begeleiden.

10. Onthoud dat iedereen moest trainen

Besef dat iedere grote zanger heeft moeten werken aan zijn of haar stem. Vaak klinkt de zang van een professional natuurlijk en eenvoudig. Dit komt door de jaren oefening die die persoon in zijn of haar stem heeft gestoken. Hoe meer je zelf oefent, des te meer respect je zult krijgen voor je idolen!

11. Werk aan je eigen stijl

Zodra je de basistechnieken onder knie hebt kun je werken aan je eigen stijl. Zorg dat je je eigen stem laat spreken en zing op jouw manier!

Leren zingen met zelfvertrouwen

Je eigen stem leren kennen en durven in te zetten
Op basis van theorie én ervaring ontdek je de mogelijkheden en de werking van je eigen stem. Daarnaast leer je meer uit je stem te halen en vergroot je je stemvaardigheden om gevoelens en gedachten uit te drukken. Dit doen we zowel voor stemgebruik in de persoonlijke sfeer als voor groepen, zang of spreker.

Allereerst wellicht de vraag: Wanneer neem je zanglessen?

Als je meer muziekplezier zoekt in jouw band, koor of badkamer!
Als je meer creativiteit en expressiviteit zoekt in je stem
Als je je stem gezonder wilt gebruiken
Als je je zelfvertrouwen om op te treden wilt vergroten
Als je een stemtest of een stemclassificatie wilt laten uitvoeren
Als je je wilt voorbereiden op een auditie of optreden
Als je het als een vorm van ontspanning ziet

Voor wie zijn zanglessen?
Volwassenen en kinderen
Iedereen die muziek wil leren maken met zijn stem

Beginnende zangers
Beginnende zangers die hun stem beter willen leren kennen

Gevorderden
Lessen met veel diepgang en technieken voor de gevorderde zanger

Wat doen we in de zanglessen?
Muziekmaken met je eigen stem
Wat voor muziek we maken, bepalen we samen: klassiek, jazz, musical, pop: het is allemaal mogelijk!
Muzikale expressie
We kijken naar de inhoud en de sfeer van de muziek en de tekst, en hoe je die overbrengt op een publiek.
Stemvorming
Ademhaling, lichaamshouding, de manier waarop jij jouw geluid maakt: het komt allemaal aan bod. Om je te helpen bij de stemvorming, maken wij gebruik van verschillende werkvormen. Zo kunnen we klankgericht werken, waarbij we letten op wat jij als zanger opmerkt vanuit je gehoor en je lichaamsgevoel. Ook kunnen we vanuit het bewegingsapparaat werken: welke rol spelen je spieren en botten bij het gebruiken van je stem?

Maak van je stem je favoriete instrument !

Schrijf je in of kijk voor meer informatie op www.alphensepopschool.nl

INSCHRIJVEN LES